Image

Απονευρωσίτιδα πελματιαία

Απονευρωσίτιδα πελματιαία

Τί είναι;

Είναι μια επώδυνη φλεγμονή στην πατούσα του άκρου πόδα μεταξύ της ποδικής καμάρας και της πτέρνας.

Πώς συμβαίνει;

Η φλεγμονή αυτή μπορεί να συμβεί λόγω

  • Υπερβολικής χρήσης ψηλών τακουνιών.
  • Άρσης μεγάλου βάρους.
  • Υπερβολικού περπατήματος, ορθοστασίας ή ανεβάσματος σκάλας.

Αν φοράτε ψηλά τακούνια ή μπότες τύπου western για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα θα παρουσιαστεί μια βράχυνση των τενόντων που εκτείνονται κατά μήκος της πατούσας. Όταν γίνεται πιο κοντός ο τένοντας γίνεται μία βράχυνση και σε έναν άλλο ιστό, ο οποίος ονομάζεται περιτονία και περιβάλλει τους τένοντες. Ο πόνος στην περιοχή αυτή εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της επιμήκυνσης της περιτονίας που βρίσκεται σε βράχυνση. Αυτή η επώδυνη επιμήκυνση μπορεί να συμβεί για παράδειγμα όταν περπατάτε ξυπόλυτος-η μόλις κατεβείτε από το κρεβάτι σας το πρωί μετά από τον βραδυνό ύπνο.

Εαν πάρετε βάρος και συγχρόνως φοράτε παπούτσια χωρίς καθόλου τακούνι ή οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στην πτέρνα έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστείτε μία φλεγμονή στην περιτονία της ποδικής καμάρας.

Οι δρομείς παθαίνουν φλεγμονή της περιτονίας όταν αυξήσουν τον χρόνο προπόνησης, όταν αλλάζει ο στίβος του τρεξίματος και όταν φθαρούν τα αθλητικά παπούτσια.

Τέλος, εάν τα τόξα του πέλματός σας δεν είναι φυσιολογικά έχετε αυξημένες πιθανότητες να υποστείτε φλεγμονή στην περιτονία της ποδικής καμάρας.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι πόνος στην περιοχή της πτέρνας κατά τη διάρκεια της βάδισης. Δεν αποκλείεται επίσης να εμφανιστούν ενοχλήσεις ακόμη κι αν το πόδι βρίσκεται σε ηρεμία.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη του ιστορικού και με την ψηλάφηση της περιοχής για τον έλεγχο σπασμού και ερεθισμού της περιοχής. Επίσης ελέγχουμε εαν υπάρχει πόνος στην περιοχή της πτέρνας όταν εκτελούμε διάταση στο πέλμα.

Πώς θεραπεύεται;

Καταρχήν θα πρέπει να δικόψετε όλες τις αθλητικές σας δραστηριότητες. Θα πρέπει να ξεκινήσετε τη λήψη αντιφλεγμονοδών φαρμάκων σε συνενόηση με τον γιατρό σας καθώς επίσης και να εφαρμόσετε πάγο στην περιοχή της φλεγμονής 3-4 φορές την ημέρα από 15-20 λεπτά την κάθε φορά με ταυτόχρονη ξεκούραση του σκέλους. Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνετε κάποιες συνεδρίες φυσικοθεραπείας σε ειδικό φυσικοθεραπευτή για να περιοριστεί η φλεγμονή. Ο φυσικοθεραπευτής σας επίσης θα σας υποδείξει τις κατάλληλες ακήσεις για τη διάταση των μαλακών μορίων του πέλματος και για την ενδυνάμωση των μυών του ακρου πόδα, οι οποίοι συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της ποδοκνημικής και της πτέρνας.

Τοποθετήστε ανυψωτικό πτέρνας μέσα στα παπούτσια σας (και στα δύο). Καλό θα ήταν να φορούσατε αθλητικά παπούτσια για λίγες ημέρες ακόμα και στον εργασιακό σας χώρο.

Αποφεύγετε κινήσεις ή δραστηριότητες που να επιδεινώνουν τη φλεγμονή πχ αντί για τρέξιμο μπορείτε να κολυμπάτε σε πισίνα.

Εάν ο πόνος επιμένει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων (χρόνια φλεγμονή) και παρατηρείται πρηνισμός στον άκρο πόδα ή πλατυποδία ενδείκνυται απόλυτα η κατασκευή ειδικών ορθωτικών πελμάτων μετά από ανάλογη μέτρηση (πελματογράφημα).

Στην περίπτωση που ο πόνος επιμένει η επόμενη λύση είναι η ένεση κορτιζόνης από εξειδικευμένο γιατρό.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές και αθλητικές μου δραστηριότητες;

Ο σκοπός της αποκατάστασης είναι η ταχύτερη και ασφαλέστερη επιστροφή σας στις καθημερινές και αθλητικές σας δραστηριότητες. Αν επιστρέψετε νωρίτερα απ’ότι πρέπει πιθανόν να επιδεινωθεί ο τραυματισμός και να οδηγηθείτε σε μόνιμη ενόχληση. Ο γενικός κανόνας πάντως λέει ότι όσο πιο χρόνιος είναι ο τραυματισμός και όσο πιο πολύ καθυστέρησε η έναρξη των θεραπειών τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για την ίασή του. Μπορείς να επιστρέψεις με ασφάλεια στις αθλητικές και καθημερινές σου δραστηριότητες εαν ξεκινώντας από την αρχή της λίστας και πηγαίνοντας προς το τέλος καθένα από τα παρακάτω είναι αλήθεια

  • Έχετε πλήρη τροχιά κίνησης στο τραυματισμένο πόδι συγκρίνοντάς το με το υγιές.
  • Έχετε την ίδια δύναμη στο τραυματισμένο πόδι όταν το συγκρίνετε με το υγιές.
  • Τρέχετε σε ευθεία χωρίς να αισθάνεστε ενόχληση.
  • Κάνετε σπριντ σε ευθεία χωρίς να αισθάνεστε ενόχληση.
  • Μπορείτε να κάνετε αλλαγές κατεύθυνσης στην αρχή τρέχοντας αργά και μετά κάνοντας σπριντ.
  • Μπορείτε να κάνετε το «figure of 8» τεστ στην αρχή τρέχοντας αργά και μετά κάνοντας σπριντ.
  • Κάνετε κατακόρυφο άλμα προς τα πάνω στην αρχή με τα δύο πόδια ενώ μετά με το τραυματισμένο πόδι μόνο και δεν έχετε ενόχληση.

Πώς μπορώ να προλάβω τον πόνο στο τόξο της ποδικής καμάρας;

  • Να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια όταν γυμνάζεστε, τα οποία πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στο πόδι σας.
  • Να κάνετε συστηματικά και με σωστό τρόπο διατάσεις στην πατούσα πριν και μετά τις δραστηριότητές σας.
  • Να αποφεύγετε απότομες και εκρηκτικές αλλαγές της κατεύθυνσης την ώρα της άθλησης.
  • Να εφαρμόζετε το ειδικό ορθωτικό της πτέρνς μέσα στα παπούτσια σας τόσο κατά τη διάρκεια της άθλησης όσο και στις καθημερινές δραστηριότητες στην περίπτωση που ο πόνος είναι χρόνιος και επιμένει.
  • Να διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα το βάρος σας.
PhysiOsteo Team © 2024 by Toilos - Psarogiorgos. All Right Reserved
physiosteoteam