Τι είναι ο παγωμένος ώμος;
Είναι η κατάσταση κατά την οποία έχουμε πόνο και δυσκαμψία στην άρθρωση του ώμου.
Πως συμβαίνει ο παγωμένος ώμος;
Συνήθως συμβαίνει μετά από κάποιο τραυματισμό στην άρθρωση του ώμου, που λόγω αυτού έχουμε εκτεταμένη ακινησία της άρθρωσης. Μπορεί επίσης να συμβεί και μετά από οποιαδήποτε ακινησία(όπως μετά από επεμβάσεις στο θώρακα, μαστεκτομές). Πολλές φορές εμφανίζεται χωρίς ιδιαίτερο λόγω, ενώ εμφανίζεται πιο συχνά στους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Αν υπάρχει περιορισμός στις κινήσεις του ώμου για αρκετό καιρό, ο αρθρικός θύλακας που περιβάλει την άρθρωση του ώμου μπορεί να γίνει πολύ σφιχτός. Ο ώμος μπορεί να εμφανίσει ουλώδη ιστό ή συμφύσεις στην άρθρωση.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Ο ώμος χάνει την φυσική του ικανότητα να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Συνήθως δεν μπορεί ο ασθενής να σηκώσει το χέρι του πάνω από το κεφάλι ή να ξύσει την πλάτη του. Οι κινήσεις του ώμου μπορεί να είναι πολύ επώδυνες. Κριγμός μπορεί να ακούγεται στην κίνηση του ώμου
Πως γίνεται η διάγνωση;
Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την φυσική εξέταση του ώμου μζί με έλεγχο σημείων ευαισθησίας, ελάτωσης της κινητικότητας, και της μυικής δύναμης. Το ιστορικό της έναρξης του πόνου παίζει μεγάλη σημασία. Η απλή ακτινογραφία (x-ray) γίνεται για να αποκλειστούν συνήθως άλλες καταστάσεις και να ελεχθεί ο τύπος του ακρωμίου. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) μπορεί να γίνει για να αποκλεισθούν άλλες παθολογίες επίσης. Ο έλεγχος της κινητικότητας χωρίς άλλα ευρήματα είναι η βασική πηγή της διάγνωσης.
Ποια είναι η θεραπεία;
Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν σαφή θέση και πρέπει πάντα να δίνονται υπό ιατρική παρακολούθηση. Η ένεση κορτιζόνης είναι μία πιθανότητα όταν οι ενοχλήσεις παραμένουν έντονες για μεγάλο διάστημα. Η παγοθεραπεία για 2-3 φορές την ημέρα είναι απαραίτητη. Η φυσικοθεραπεία παίζει τον πρωταρχικό ρόλο. Μαζί με τα μηχανήματα ανκούφισης και αντιφλεγμονώδους δράσης (υπέρηχα, TENS, LASER) η προσεκτική κινησιοθεραπεία παίζει τον σημαντικότερο πόλο για την αποκατάσταση του εύρους της τροχιάς, ενώ σημαντική είναι και η εκπαίδευση του ασθενούς για συνέχιση των προγρταμμάτων και στο σπίτι.
Σε περιπτώσεις εμμονής η συμφυσιόλυση με αρθροσκοπική παρέμβαση είναι μία χειρουργική λύση, ενώ και η βίαιη απότομη κινητοποίηση υπό αναισθησία επίσης χρησιμοποιείται.
Πόσο καιρό διαρκεί ένας παγωμένος ώμος;
Η πλήρη αποκατάσταση εξαρτάται από το μέγεθος της ζημιάς και τον τρόπο της αποκατάστασης, ενώ διάστημα μέχρι και 2 χρόνια μπορεί να χρειάζεται σύμφωνα με την βιβλιογραφία για πλήρη ίαση.
Πότε μπορώ να επιστρέψω στις αθλητικές δραστηριότητες;
Ο σκοπός της αποκατάστασης είναι η επιστροφή σε πλήρεις δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό, άλλα με πλήρη ασφάλεια. Η γρηγορότερη επιστροφή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο τραυματισμό. Ο χρόνος επούλωσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έσι η επιστροφή θα εξαρτηθεί από το πότε ο ώμος είναι έτοιμος και όχι από το πόσος καιρός πέρασε από τον τραυματισμό. Ένας γενικός κανόνας λέει ότι όσο πιο πολύ καιρό έχει κανείς τα συμπτώματα πριν ξεκινήσει θεραπεία, τόσος περισσότερος καιρός χρειάζεται για την πλήρη αποκατάσταση. Μπορείς να επιστρέψεις με ασφάλεια στις δραστηριότητες όταν:
q Ο τραυματισμένος ώμος έχει πλήρη τροχιά κίνησης χωρίς πόνο
q Ο τραυματισμένος ώμος έχει κερδίσει την δύναμη σε σχέση με τον άλλο ώμο
q Ο τραυματισμένος ώμος έχει κερδίσει την αντοχή και την εκρηκτικότητα σε σχέση με τον άλλο ώμο
q Προοδευτική επανένταξη στο άθλημα που μας ενδιαφέρει έχει επέλθει
q Η γενικότερη φυσική κατάσταση είναι στα αποδεκτά επίπεδα
Τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη παγωμένου ώμου;
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη είναι η διατήρηση της τροχιάς της κίνησης σε φυσιολογικά επίπεδα με ειδικό πρόγραμμα άσκησης και η αποφυγή ακινητοποίησης και επανατραυματισμού στον ώμο που πέρασε την ταλαιπωρία αυτής της πάθησης.